Visa alla bilder

Volvo Amazon B18 — 1967

Påkostad 60-talare, mycket nytt!

Ted Gryth
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"En fin och körklar klassiker som behöver lite jobb i motorrum och bagage för att bli riktigt fin, se skick helhet."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
101 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
12486
FALKÖPING
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande Volvo Amazon?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Ted Gryth
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande

"En fin och körklar klassiker som behöver lite jobb i motorrum och bagage för att bli riktigt fin, se skick helhet."

Beskrivning

Nuvarande ägare köpte denna bil 2018, då hade den bara haft 2 ägare. Bilen var i vettigt skick men han beslutade att göra den riktigt fin och lackerade om den i original kulör samt satte i en ny inredning. Bilen ger ett fint intryck och går fint gör man sedan vid anmärkningar i motorrum och bagage så har man en svensk klassiker att glädjas åt i många år.

Tekniska data

 • Årsmodell/modellår
  1967/1967 
 • Första registreringsdatum
  1967-05-22 
 • Avläst mätarställning
  85096 km 
 • Kw / hk
  55 / 90 
 • Drivmedel
  Bensin 
 • Växellåda
  Manuell 
 • Klädsel
  Rött konstläder 
 • Färg
  Mörkblå 

Skickbedömning

 • Skick tekniskt:

  Bilen går bra och känns fin att köra.

 • Skick interiör:

  Ny inredning i toppskick, finns lacksläpp på hastighetsmätare, ej original signalknapp.

 • Skick exteriör:

  Omlackering i originalkulör som ser bra ut. Krom i toppskick.

 • Skick helhet:

  Fin bil som har renoverats med mycket nytt, dock behövs en uppsnyggning av motor rummet samt lite rostlagning i bagageutrymmet (se bilder) för att det ska bli toppskick.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Itrafik 1980-05-04 (Konvert)
Ursprungsbesiktning: 1967-05-22 (typbes)
Datum i trafik första gången: 1967-05-22
Besiktigad tom: -
Senast godkända besiktning: 2017-05-10
Körförbud: Nej
Skattebefriad: Ja
Antal ägare: 3

Fakta om modellen

Volvo Amazon lanserades som efterträdare till succén PV 444 och var i jämförelse med denna betydligt modernare, inte minst genom sin 1950-talsdesign (speciellt inspirerad av den delade grillen från Imperial) med pontonkaross och fyradörrarsversion. Amazonen kom i oktober 1961 i en tvådörrarsversion och i en femdörrarsversion (kombi) i februari 1962. Mannen bakom formgivningen var Jan Wilsgaard. Säkerhetstänkandet var högt redan på den tiden hos Volvo, och Amazonen hade redan vid premiären fästen för säkerhetsbälten som standardutrustning. År 1959 fick Volvo Amazon som första serietillverkade bil i världen trepunktsbälte i framsätena som standardutrustning, men redan 1957 var modellen förberedd för trepunktsbälte, som då kunde erhållas som extrautrustning.

Handbromsspaken i Amazon satt monterad till vänster om föraren i stället för mellan stolarna. Anledningen sägs vara att man planerade modellversioner med hel soffa i framsätet och rattmonterad växelspak. Någon sådan modell kom dock aldrig i produktion.

Under 1960-talet var Amazon Volvos volymbil och en stor framgång på en rad exportmarknader. År 1966 lanserades Volvo 140, men Amazonen fortsatte att tillverkas fram till 1970. Som ett mer prisvärt alternativ och för att kompensera nedläggningen av PV544 1965 lanseras Volvo Amazon Favorit 1966. Favorit var en enklare och billigare variant av Amazon och togs ur produktion 1968. Under tillverkningsåren skedde en rad modifieringar (bland annat försvann tvålacksfärgen, baklyktorna ändrades, ny design av bagageluckehandtagen) av Amazonen men grundformen behölls under de 14 år som modellen tillverkades. Sammanlagt tillverkades 667 323 Amazoner mellan oktober 1956 och juli 1970.

År 1956 kostade en Amazon 12 600 kronor och hade en B16-motor på 1,6 liter/60 hästkrafter och en treväxlad manuell växellåda. År 1962 monterades en B18A på 1,8 liter/75 hk, och 1969 kom en ännu större motor, B20A på 2,0 liter/90 hk. När Amazonen togs ur produktion på sommaren 1970 kostade den 17 100 kronor inklusive accis och moms. Starkaste motorn var B20B med 118 hk.


En Amazon tävlar mot en Saab 96.
Amazonen var den första volvobilen som kunde fås med högerstyrning.

Namnet Amazon användes bara på den nordiska marknaden eftersom namnet var upptaget utomlands av den tyska motorcykel- och mopedtillverkaren Kreidler. Utomlands är Amazonen istället mer känd som Volvo 121/122S/123GT. Namnet stavades först Amason, efter betydelsen amasoner.

Lagerort och visningsinfo

Endast bokad visning
För visning av fordonet kontakta handläggare Ted Gryth

Mail: ted.gryth@bilwebauctions.se
Telefon: +46 705 65 67 27

Hämtning

Hämtning sker efter tidsbokning. Vänligen boka tid genom att ringa till Ted Gryth på telefon +46 705 65 67 27 eller maila till ted.gryth@bilwebauctions.se
Hämtning skall ske senast fredagen den 3:e april 2020. 

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
 • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
Viktigt att veta innan du bjuder!
 • När du ropat in ett objekt och reservationspris uppnåtts, vill vi att du deponerar hela köpesumman på vårt klientmedelskonto innan hämtning kan ske.
 • När du skall hämta ett inropat objekt vill vi att du synar detta noga (undersöker det). Anser du då att objektet inte motsvarar vår beskrivning behöver du inte fullfölja köpet. Istället återbetalas i detta läge deponerad köpesumma samt inropsavgift.
 • Om du ej synar/undersöker objektet på plats, debiteras inropsavgift, men du behöver ej fullfölja affären.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG