Visa alla bilder
Visa film

BMW 3,0 Si E3 — 1974

En premiumvagn från BMW och 70-talet, sportbil och direktionsvagn i samma kostym. Svensksåld och få ägare, som nu behöver få den uppmärksamhet den förtjänar.

Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Handläggare
Skicka E-post meddelande

"Den här 50-åringen fick god omvårdnad och brukades med kärlek i många år. Efter en tids Törnrosasömn, är den nu uppväckt och igångsatt igen. En härlig vägvagn och milslukare, som nu behöver diverse åtgärder och kärlek, för att återigen kunna stå som "Herre på tåppan", som i sina forna glansdagar. Det och den klassiska färgkombinationen i sliver och blå inredning med trädetaljer lockar."

NEDRÄKNING
HÖGSTA BUD
AVSLUTAD
62 000SEK
OBJEKTNR
LAGERORT
16953
JORDBRO
RESERVATIONSPRIS
Uppnått
LOGGA IN FÖR ATT LÄGGA BUD
Du behöver ha ett konto och vara inloggad för att lägga bud.
Tipsa och dela
Äger du en liknande BMW 3,0 Si?
Kontakta oss för en kostnadsfri värdering.
Tore Thallaug
Besiktningsman
Skicka E-post meddelande
Ida Johansen
Auktionshandläggare
Skicka E-post meddelande

"Den här 50-åringen fick god omvårdnad och brukades med kärlek i många år. Efter en tids Törnrosasömn, är den nu uppväckt och igångsatt igen. En härlig vägvagn och milslukare, som nu behöver diverse åtgärder och kärlek, för att återigen kunna stå som "Herre på tåppan", som i sina forna glansdagar. Det och den klassiska färgkombinationen i sliver och blå inredning med trädetaljer lockar."

Beskrivning

Den här vagnen registrerades som ny i Sverige den 21 mars 1974. Nuvarande ägarfamilj köpte den tre år senare i mars 1977. Den brukades med omtanke och kärlek och blev framför allt en härlig semestervagn på långresor ner i Europa. Sonen berättar att fadern, aldrig ville sluta köra, det blev långa dagsetapper - han stortrivdes bakom ratten. Någon gång för drygt 30 år sedan, blev bilen omlackerad i originalkulör. Vagnen fick en tidig pensionering och den senaste besiktningen är utförd den 9 maj 1997 och den ställdes av den 5 november 1997. Nuvarande mätarställning 82.198 km, av de besiktningsprotokoll som medföljer, kan man se att mätaren har "slagit runt" en gång, så bilen har rullat 18.220 mil under åren 1977 - 1997. Därefter har den bidat sin tid. Den har blivit stående både i garage och utomhus, under tak. Det senare har medfört viss fuktpåverkan av inredning.

Nu har bilen startas upp inför försäljning och provkörts men bör hämtas med transportfordon. Med bilen följer verkstadshandböcker. Förutom sedvanlig utrustning har bilen dragkrok.

Tekniska data

  • Årsmodell/modellår
    1974/1974 
  • Första registreringsdatum
    1974-03-21 
  • Avläst mätarställning
    82 198 km 
  • Kw / hk
    147 / 200 
  • Drivmedel
    Bensin 
  • Växellåda
    Manuell 
  • Klädsel
    Velourklädsel och textilmattor i blått. 
  • Färg
    Ljusgrå 

Skickbedömning

  • Skick tekniskt:

    Den startar lätt och går men är lite tjurig vid gaspådrag. Då bilen stått still länge behöver den en översyn och åtgärder. Avgassystem läcker och behöver bytas. Smidig och stabil väghållning vid provkörning i lugnt tempo. Växling, koppling och bromsverkan bra. Ej kontrollerad undertill på lyft, förefaller vettig av det som kunde ses men det finns rostantydningar.

  • Skick interiör:

    Inredningen är i originalskick med bruks- och lagringsslitage. Stolar, dörrsidor, mattor och tak är hela. Finns fukt- och tryckskador, som bör gå att få finish på. Ratt och instrumentering har likaså åldersrelaterat slitage. Finns en liten spricka i stoppning på instrumentbräda och någon saknad knapp till värme/ventilation, dessutom saknas en del av mittkonsol. Takluckan (manuell) satt fast, vi lät den vara för att inte skada mekanismen. Bör öppnas varsamt och förmodligen smörjas upp.

  • Skick exteriör:

    Den är omlackerad och lacken är i ett hyggligt skick men det finns såväl sprutspackelknotter på några områden som "rinningar" efter omlackering. Det finns även repor på tak, små bulor och skav. Vid tröskelplåtar och hjulhus är underlaget något osäkert. Inget som har skett sedan omlackering, utan troligen vid underarbetet. Saknas midjelister, lister till trösklar och hjulhus samt emblem i bak. Blankt, glas och gummi i vettigt skick med bruks- och åldersärr. Eftermarknadsfälgar i skapligt skick, så också däck men de är ålderstigna. Motor- och bagageutrymmen har slitage.

  • Skick helhet:

    Den här var en stilfull vagn och stilbildare, då det begav sig på 70-talet. Motor, drivlina, vaghållning och den sportiga imagen i en vackert designad direktörsvagn, imponerade då och gör det fortfarande. Nu har den ett halvt sekel bakom sig och är en motorhistorisk klassiker. Den behöver omvårdnad och åtgärder men för en ny ägare, har den potential att bli ett verkligt härligt entusiast- och samlarfordon.

Fordonsuppgifter från Transportstyrelsen

Fordonsstatus: Avst 1997-11-05
Ursprungsbesiktning: 1974-03-21 (regbes) (Ombes:19751215)
Datum i trafik första gången: 1974-03-21
Senast godkända besiktning: 1997-05-06
Besiktigad tom: 1998-04-30
Skattebefriad: Ja
Körförbud: Ja
Antal ägare: 4

Fakta om modellen

Efter att BMW fått igång produktionen efter andra världskriget erbjöd man en vild flora av MC-bilar, småbilar, stora dyra vagnar och sportbilar. I början av 60-talet började de renodla och Neu Klasse, en större mellanklassvagn med en för tiden slank och rymlig kaross med modern design och teknik, blev en framgång. I mitten av 60-talet insåg BMW att de även behövde en lite mindre vagn, för att möta efterfrågan från den växande medelklassen. Ur sin framgångsrika Neu Klasse tog de fram en mindre tvådörrars version, de sk. 02-vagnarna.

Det gick allt bättre för BMW och i slutet av 60-talet fick man så muskler och möjlighet att även ta fram en ny modell ett snäpp upp på stegen. Efter BMW 501/502 (Barockängeln) blev då modellserien E3 tillverkarens comeback i den större klassen, den kallades också för Grosse Klasse på hemmaplan. Den presenterades under hösten 1968 och tillverkades fram tom årsmodell 1978.

Fram satt en sexcylindrig motor, utvecklad ur fyran, dessutom återanvändes en hel del av tekniken från de fyrcylindriga. syskonen. Detta medförde att de ansågs ha mer "körglädje" än huvudkonkurrenten Mercedes mer klassiska vagnar vid den här tiden. De nya BMW bilarna fick beteckningen 2500, 2800 samt 3,0 och 3,3 beroende på storleken på motorerna. De första åren var det 2500/2800 med dubbla förgasare som gällde.

Vid Genèvesalongen 1971 presenterades en uppgraderad motor, 3,0 S och senare under året en 3,0 Si med en Bosch D-Jetronic bränsleinsprutning. Till modellåret 1976 byttes den ut mot en modernare Bosch L-Jetronic. Med bränsleinsprutning gick det lite raskare till 100 och toppfarten blev högre, 7,8 sek och 211 km/h. Fördelen med bränsleinsprutning var också en lägre förbrukning.

Kunderna kunde beställa vagnar med enklare utrustningar och uppåt i värdekedjan till rena lyxbilarna. De blev också allt mer påkostade under tillverkningstiden. Såväl 2800 som senare 3,0 och 3,3 versionerna kunde fås i en förlängd L-version. I USA kom E3 modellen att heta Bavaria med en del avvikelser mot de "europeiska" versionerna. Totalt tillverkades ca 190.000 exemplar av modellserien E3, varav ca. 72.000 för den amerikanska marknaden.

Lite kuriosa, inte allt för smickrande, var att dessa potenta vagnar blev populära även hos ljusskygga individer. Otalig var de vagnar som stals och användes tex vid bankrån. Det sägs att polisen vid stölder av framförallt, sedanmodellen, var på sin vakt. Något var i görningen. I Tyskland kallades den skämtsamt för Baader-Meinhof Wagen, då Rote Armee Fraktion på 70-talet gärna "lånade" dessa för snabb flykt efter bankrån och andra aktioner.

Coupéversionen modell E9, byggd 1968-1975, på en förkortad E3 plattform kom att dela mycket av teknik- och designdetaljer samt utvecklingssteg med modellserien E3.

Lagerort och visningsinfo

Lagerort: Jordbro

Kontakta besiktningsman/handläggare för att boka en tid för visning:

Hämtning

Hämtning skall ske senast: 2024-05-16.

OBS! Betalning (deposition till vårt klientmedelskonto) skall ske inom 5 dagar och innan hämtning. När vi mottagit din deposition på vårt klientmedelskonto skickar vi en bekräftelse till din e-postadress och du kan planera för hämtning.

Auktionsinfo

Allmänt om skicket på fordonen
  • På denna auktion har många fordon ingått i bilsamlingar och stått stilla (undanställda) länge. Av denna anledning är de beskrivna utifrån ett samlarperspektiv och kan behöva teknisk genomgång / underhållsservice (oljeservice, byte av batteri, däck, bromsöversyn mm) innan de kan tas i bruk.
  • Under auktionsdagarna kan informationen om ett objekt komma att uppdateras, fram till dagen innan auktionen avslutas. När du bjuder vid slutet av auktionstiden, och även har lagt bud tidigare, så ber vi dig därför att läsa igenom beskrivningarna noga, för det fall att något har ändrats (på grund av ev. ny info).
Viktigt att veta innan du bjuder!
  • När en auktion avslutats med dig som hösta budgivare och reservationspris uppnåtts erhåller du en rättighet att kunna köpa aktuellt auktionsobjekt. Med denna rättighet skall du bege dig till auktionsplatsen och bedöma auktionsobjektet och sedan fatta ditt beslut om köp. Först när du bestämt dig på auktionsplatsen tecknas köpeavtal. Innan du beger dig till på auktionsplatsen vill vi att du deponerar auktionssumman plus inropsavgift på vårt klientmedelskonto.
  • När du besiktigar ett inropat auktionsobjekt skall du undersöka detta noga och härefter fatta ditt beslut om köp. Anser du efter besiktning att du inte vill teckna köpeavtal meddelar du detta och då återbetalas deponerad summa samt inropsavgift.
  • Om du väljer att inte komma och besiktiga objektet på auktionsplatsen så kommer vi att debitera inropsavgiften. Härefter avslutas din möjlighet att köpa auktionsobjektet och deponerad auktionssumma återbetalas. Dock återbetalas ej inropsavgiften.
  • Om du genomför hela köpet på distans (utan att besöka auktionsplatsen) har du 14 dagars ångerrätt, men måste på egen bekostnad återlämna objektet. Dina fraktkostnader och andra kostnader ersätts ej när ångerrätt utnyttjas.
  • För objekt som inte avhämtats inom 14 dagar kan lagerhållning komma att debiteras. Du deltager i budgivningen efter inloggning på vår auktionsplattsform.
  • Du kan också deltaga i auktionerna fysiskt på plats, (utan att använda datakommunikation) på vårt auktionskontor i Göteborg och på ev. andra auktionsplatser. Ring isåfall kundtjänst på tel. 031-933331, så du får auktionstiden bekräftad innan du kommer.

Tack för att du följer våra auktioner!

Vi skickar ett mejl till dig när budgivningen startar.


Tack för visat intresse, du kommer nu få nyheter och information om kommande auktioner.

STÄNG